In het Historisch Café, op woensdag 14 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, vertelt Rosemarijn Hoefte over de Surinaamse schrijver, activist en verzetsman Anton de Kom.
Anton de Kom schreef in 1934 Wij slaven van Suriname, een literaire aanklacht tegen de onderdrukking en uitbuiting van het Nederlandse koloniale bewind in Suriname. De Kom was de eerste die de Surinaamse geschiedenis beschreef vanuit een antikoloniaal perspectief, en dus ook aandacht besteedde aan de manier waarop verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen tegen het bewind in opstand kwamen. Zijn werk is, zeker in de Surinaamse gemeenschap, een klassieker. Het laatste jaar maakte de Kom ook in Nederland zijn herintrede: Wij slaven van Suriname werd opnieuw uitgegeven door Atlas Contact en de Kom werd opgenomen in de Canon van Nederland.
Samen met Rosemarijn Hoefte, hoogleraar geschiedenis van Suriname aan de UvA wordt gepraat over de inhoud van het boek, het leven van de Kom en welke rol zijn gedachtegoed later speelde in de emancipatiestrijd van Surinamers in Nederland.