In 1892 vertrok de jonge Haarlemmer Johannes van der Steur naar Nederlands-Indie. Te Magalang (Java) wilde hij een christelijk militair tehuis oprichten. Dat lukte. In 1893 nam hij de eerste kinderen in zijn tehuis op. Al met al zouden het minstens zevenduizend zijn, inheems, Indisch, Hollands enzovoort. Vooral dankzij een uitgekiende marketing raakte hij in Nederland en in de kolonie bekend als een grote weldoener. Of hij dat was, staat te bezien.
Vilan van de Loo schreef de biografie van deze merkwaardige man. In 2015 verscheen Johannes “Pa” van der Steur (1865-1945) zijn leven, zijn werk en zijn Steurtjes s. Op de Tong Tong Fair 2015 stond de bijbehorende tentoonstelling. Oud-Steurtjes en hun nazaten reageerden met gemengde gevoelens.
In dit seminar gaat de biografe in op de complexe motivatie van Van der Steur voor het opzetten en de uitvoering van dit werk onder soldaten en kinderen. Ook gaat ze in op de culturele erfenis die Van der Steur zelf vorm gaf. Ze sprak tijdens de research met enkele Oud-Steurtjes. Van een theaterinterview met een Oud-Steurtje zal een filmfragment worden getoond. Ze raadpleegde als eerste onderzoekster het grote kerkarchief van de Zevende Dag Baptisten, wat het beeld van Van der Steur verfijnde maar niet verfraaide.
Vilan van de Loo is schrijfster en onderzoekster. Ze promoveerde in 2013 op een biografie van Melati van Java (1851-1927). Momenteel werkt ze aan een biografie van J.B. van Heutsz. Ook verricht ze onderzoek naar de zeebaboes.
Aanmelden voor dit seminar kan via: [email protected].