Studiemiddag | Onopgemerkte partners? Religie en koloniale geschiedenis in Indonesië in de twintigste eeuw
30/11/2018 @ 13:00 - 16:15
Op vrijdagmiddag 30 november 2018 belegt Museum Bronbeek in Arnhem een studiemiddag over de structurele verwevenheid van de kerken, zendings- en missieposten met de (koloniale) overheid in Indonesië, samen met het Katholiek Documentatie Centrum (RU Nijmegen), en het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (VU Amsterdam).
De aanleiding voor deze bijeenkomst is de verschijning van de bundel van Marleen van den Berg en George Harinck, red. Voor de geest en het moreel van de troepen. De kerken en de Indonesische kwestie, 1945-1950.
Het doel van de studiemiddag is om een brug te slaan tussen religiegeschiedenis en koloniale geschiedenis. Religieuzen, zendelingen en missionarissen zetten zich in voor de kerk en dachten vaak dat ze buiten het politieke domein opereerden, maar hun aanwezigheid en hun projecten in onderwijs en gezondheidszorg raakten het publieke leven. Dat bleek vooral in tijden van oorlog en revolutie waarin ze politieke keuzes moesten maken, maar was dat in vredestijd ook niet zo? Omgekeerd is er vanuit de politieke geschiedenis weinig oog voor de invloed van kerk en kerkelijke activiteiten op beleid en ontwikkeling.
Deze studiedag wil deze twee domeinen dichter bij elkaar brengen door een aantal onderzoekers aan het woord te laten over de verbindingslijnen die zij zien.
Eén van de sprekers tijdens deze middag is KITLV onderzoeker Tom van den Berge, die een reactie zal geven vanuit de zending- en missiegeschiedenis.