Vandaag de dag is er nog weinig tot niets bekend over de Nederlandse periode in West-Afrika vanuit het perspectief van de West-Afrikanen of over de slavernij in Indonesië. Wat weet men over de koloniale oorlogen die Nederland voerde om bestuur over Indonesië te verkrijgen? In de 19de eeuw heeft Nederland meer dan 3000 Afrikanen uit vooral Ghana en Burkina Faso gerekruteerd om deel te nemen aan veldtochten, waaronder de Atjeh- en Padri-oorlog op Sumatra. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazaten van deze West-Afrikaanse voorouders gevochten in het KNIL tegen de Japanners en werden later bij de ‘politionele acties’ ingezet tegen de Indonesische nationalisten. Ook Surinamers en Antillianen werden in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de koloniale oorlog ingezet.
Om deze (onbekende) koninkrijksgeschiedenis te ontsluiten en te delen met de rest van de samenleving wordt er onder de projectnaam ‘Zwart onder Oranje’ door Stichting Nusantara Amsterdam een serie cultuureducatieve activiteiten aangeboden bestaande uit lezingen en een expositie gewijd aan de diverse (etnischculturele bevolkings)groepen ‘Zwart onder Oranje’.
In het programma op 15 januari geven o.a. Fridus Steijlen (KITLV) en Aminata Cairo (Universiteit Leiden) de lezing ‘Gedeeld Verleden’. Meer informatie over het programma kunt u hier vinden …>>